Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Seminerleri
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla başlatılan “Sıfır Atık Projesi” için farklı illerde tanıtım seminerleri düzenlemektedir. Bu kapsamda düzenlenen seminerlerin sonuncusu 21 Haziran 2018 tarihinde Aydın’da gerçekleştirildi. “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” seminerine, TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluşu (TYK) adına Çevre Mühendisi Bengisu Evrensel katıldı. Seminerde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından, “Sıfır Atık” projesiyle ilgili sunum yapıldı. Toplantıya yetkilendirilmiş kuruluşların yanı sıra belediye başkanları, öğretmenler, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri katıldı. Etkinlik alanına kurulan TYK standında katılımcılara AEEE ve geri dönüşüm hakkında bilgiler verildi ve broşürler dağıtıldı.
Sıfır Atık Projesi Nedir?
“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
Son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.
Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;
- Verimliliğin artması,
- Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
- İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
- Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
- Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,
- Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.
Sıfır Atık Projesi hakkında detaylı bilgiyi için tıklayınız